5 powodów dla których miedź może odegrać kluczową rolę w procesie transformacji energetycznej
Systemy elektryczne, Energia i źródła odnawialne, Transport
długa żywotność, ekspert, emisja gazów cieplarnianych, środowisko, transfer energii, transport, UE, wydajność energetyczna, zrównoważenie

Europejski Tydzień Zrównoważonej Energii (EUSEW) jest ważnym wydarzeniem dla osób pracujących nad zagadnieniami z zakresu  zrównoważonej energetyki, zarówno w Brukseli, jak i we wszystkich państwach członkowskich. Tegoroczny temat brzmi ‘Lead the Clean Energy Transition.’ (tłum. "Poprowadź proces przechodzenia na czystą energię").

Negocjacje instytucjonalne UE w sprawie pakietu "Czysta energia dla wszystkich Europejczyków" trwają  i mają zostać zakończone do końca 2018 r. W związku z tym tegoroczny EUSEW pojawia się w momencie, gdy istotne szczegóły pakietu są dostępne, wpływając na ogólne ambicje i sposoby egzekucji. Jednak kierunek jest jasny: zmierzamy w kierunku bardziej ekologicznego, bardziej zrównoważonego świata.

Po przyjęciu pakietu miedź będzie kluczem do innowacyjnych rozwiązań potrzebnych do wdrożenia wizji w całej UE. Oto pięć powodów:

Odnawialne źródła energii

Miedź odgrywa ważną rolę w rozwiązaniach związanych z energią odnawialną - takich jak energia słoneczna, wiatrowa, pływowa, wodna, biomasa i geotermia - poprawiając ich ogólną wydajność.

Efektywność energetyczna

Miedź jest najlepszym wśród metali nieszlachetnych przewodnikiem ciepła i elektryczności. Produkty zawierające miedź mają tendencję do bardziej wydajnego działania, przy typowym opłacalnym zmniejszeniu zużycia energii w zakresie 20-30%.

Transport

Poza sektorem energetycznym miedź jest również kluczowym elementem nowych, niskoemisyjnych środków transportu, takich jak pojazdy elektryczne (EV). Znajduje bowiem zastosowanie i poprawia wydajność ich akumulatorów i systemów kontroli, jak również elementów infrastruktury ładowania.

Inteligentne sieci

Niskoemisyjna przyszłość nie jest możliwa bez inteligentnych i połączonych sieci elektrycznych i cieplnych. Miedź jest kluczowym metalem, dzięki któremu sieci są mniejsze, inteligentniejsze, bardziej elastyczne i bardziej energooszczędne.

Ślad energetyczny

W porównaniu z poziomem z 1990 r. Europejski przemysł miedziowy zdołał zmniejszyć zużycie energii w przeliczeniu na jednostkę energii o 60% dzięki innowacyjnym technologiom procesowym i odzyskiwaniu ciepła odpadowego. Branża kontynuuje wysiłki zmierzające do dalszego obniżania tego poziomu.

Materiały do pobrania