Energia słoneczna zastępuje olej napędowy w produkcji energii elektrycznej dla kopalni miedzi Milpillas
Energia i źródła odnawialne

Duńska firma Arcon-Sunmark dostarczyła największą w Ameryce Północnej elektrownię słoneczno-cieplną, która zasili kopalnię miedzi Milpillas, należącą do Industrias Peñoles.
Energia słoneczna zastąpi opalanie kotłów olejem napędowym, obniżając emisję z kopalni o około 3 000 ton CO2 rocznie. Ponadto, elektrownia zapewni Peñoles znaczną redukcję kosztów.

Z powierzchnią kolektora 6 270 m2 i całkowitą mocą elektrowni 8 600 MWh/r, jest to pierwszy o tak dużej skali, słoneczny system grzewczy dla kopalni, będący zarazem najtańszą opcją dla przemysłu górniczego. Firma Arcon-Sunmark zbudowała instalację solarną Pampa Elvira, jeden z największych w świecie słonecznych systemów grzewczych, dla chilijskiej państwowej kopalni miedzi Codelco. Ze względu na lokalizację w jednym z najbardziej słonecznych stanów Meksyku, instalacja ta będzie miała trzykrotnie większy uzysk energetyczny niż podobna instalacja w Danii.

Kopalnia Milpillas rozpoczęła produkcję w 2006 r., firma Peñoles oświadczyła wtedy, że spodziewa się produkcji katod miedzianych w wysokości 56 000 t/r.

Światowy punkt odniesienia w dziedzinie wykorzystania energii odnawialnej

Kopalnia DeGrussa Copper-Gold Mine dąży do tego, aby po ukończeniu budowy elektrowni słonecznej o mocy 10,6  MW, osiągnąć pełną zdolność produkcyjną i stać się wzorcowym obiektem w dziedzinie wykorzystania energii odnawialnej. Firma Sandfire uczestniczy – jako część dużego międzynarodowego konsorcjum, utworzonego w celu finansowania, budowy, eksploatacji i własności obiektu – w tym najnowocześniejszym projekcie, który będzie największym w Australii systemem solarnym pracującym autonomicznie, zintegrowanym z akumulatorowym zasobnikiem energii.

Inwestycja DeGrussa Solar Power Project ma znaczny potencjał obniżenia zużycia oleju napędowego przez kopalnię i jest zgodna z naszym nieustannym dążeniem do obniżania kosztów mówi Dyrektor Naczelny Sandfire, Karl Simich

Firmy uczestniczące w projekcie mają świadomość, że inwestycja jest przełomowa i liczą na to, iż stanie się ona motorem postępu w dziedzinie wykorzystania energii odnawialnej w zakładach górniczych.

Więcej informacji na www.leonardo-energy.pl