Europejski Instytut Miedzi wspiera akcję Bezpieczny Szpital Przyszłości
Ochrona zdrowia
bezpieczeństwo, higiena, infekcje, przeciwdrobnoustrojowy, szpital, zakażenia związane z opieką zdrowotną, zdrowie

Od branżowej konferencji we Wrocławiu rozpoczyna się tegoroczna edycja akcji Bezpieczny Szpital Przyszłości. Europejski Instytut Miedzi jest jednym z partnerów merytorycznych, a wśród podejmowanych tematów będzie m.in. zastosowanie miedzi przeciwdrobnoustrojowej w ochronie zdrowia oraz zmiany w standardach akredytacyjnych szpitali.

Akcja Bezpieczny Szpital Przyszłości, której organizatorem jest Idea Trade, promuje bezpieczeństwo w szpitalach prywatnych i publicznych poprzez edukację personelu, a także dostarczanie wiedzy na temat przeciwdziałania zdarzeniom niepożądanym czy zmian w prawie wpływających na funkcjonowanie placówek. Jej częścią są konferencje regionalne w największych miastach Polski oraz wieńczący całość ogólnokrajowy Ranking Szpitali, przygotowywany w grudniu we współpracy z  dziennikiem Rzeczpospolita. Za profesjonalną
i merytoryczną ocenę placówek odpowiada Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia (CMJ) – centralna jednostka resortu zdrowia.

W tegorocznej edycji jednym z partnerów merytorycznych jest Europejski Instytut Miedzi. Jego obecność związana jest m.in. z tematyką przeciwdziałania zakażeniom szpitalnym i nowymi zapisami standardów akredytacyjnych, według których CMJ wspiera działania mające na celu ograniczenie transmisji drobnoustrojów. Według ministerialnych zapisów należy to osiągać także poprzez wykorzystywanie materiałów o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Dlatego też powierzchnie często dotykane przez pacjentów i personel – takie jak np. klamki, poręcze, uchwyty - powinny być wykonane z miedzi lub stopów metali o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, np. mosiądzu czy brązu, zgodnie z rekomendacją amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA). Za stosowanie takich stopów placówki starające się o akredytację mogą otrzymać 3 lub 5 punktów.

- Od wielu lat na całym świecie trwają badania kliniczne, a ich wyniki jasno potwierdzają tezę o wyjątkowych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych miedzi i jej stopów. Stanowi ona jedyną przeciwdrobnoustrojową powierzchnię dotykową ocenioną przez amerykańską Agencję ds. Ochrony Środowiska jako środek eliminujący 99,9 proc. bakterii w ciągu dwóch godzin od wystawienia na ich działanie - mówi Michał Ramczykowski, prezes Europejskiego Instytutu Miedzi.

Na całym świecie coraz więcej placówek zdrowotnych przekonuje się do wymiany powierzchni dotykowych na wykonane z miedzi przeciwdrobnoustrojowej. Także w Polsce systematycznie przybywa w Polsce takich szpitali. Miedziane powierzchnie dotykowe eliminują mikroorganizmy takie jak gronkowiec złocisty (MRSA), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) czy norowirusy, które są częstą przyczyną infekcji. Tę zaletę posiadają również stopy miedzi, tworząc rodzinę materiałów nazywanych wspólnie „Miedzią Przeciwdrobnoustrojową” (oznaczoną znakiem Cu+). Na terenie Polski i w krajach Europy Środkowej licencją na jej stosowanie zarządza - w imieniu International Copper Association – właśnie Europejski Instytut Miedzi. Uczestniczy on również jako jeden z konsorcjantów w projekcie „Badania nad przeciwdrobnoustrojowymi właściwościami miedzi i jej stopów na wyroby o powierzchniach dotykowych do zastosowań w jednostkach opieki zdrowotnej”, realizowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Pozostałymi członkami konsorcjum są Wydział Metali Nieżelaznych AGH oraz Katedra Mikrobiologii CM-UJ.

- Podczas akcji Bezpieczny Szpital Przyszłości będziemy przybliżać wiedzę na temat skuteczności miedzi przeciwdrobnoustrojowej w służbie zdrowia i przedstawiać wyniki dotychczasowych badań. Od wielu lat współpracujemy ze środowiskami naukowymi i przemysłem, mamy liczne doświadczenia we wdrażaniu tych rozwiązań w Polsce. Chcemy zachęcać kolejne placówki do stawiania na sprawdzone rozwiązania, które mogą przynieść prawdziwą rewolucję w przeciwdziałaniu zakażeniom szpitalnym – podkreśla Michał Ramczykowski.

Pierwsza konferencja regionalna (pod hasłem „Bezpieczny szpital przyszłości - dyrektor szpitala wobec wyzwań 2018 roku") odbędzie się 12 września br. na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Zaproszenie otrzymali przedstawiciele placówek medycznych z województw dolnośląskiego, opolskiego i lubuskiego. Do końca października zaplanowano jeszcze cztery regionalne spotkania: w Krakowie, Gdańsku, Poznaniu i Warszawie.