Darmowa baza opracowań i raportów dla specjalistów
Systemy elektryczne, Energia i źródła odnawialne

Jak dobrze zarządzać energią i oszczędzać na jej użyciu, jak kontrolować stan instalacji elektrycznych? Jakie są aspekty oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego? Te i wiele innych przydatnych opracowań można znaleźć w nowej sekcji portalu edukacyjnego Leonardo-ENERGY.pl.

Nowa sekcja o nazwie „Białe księgi” (ang. white papers) zawiera tematyczne publikacje dotyczące różnych aspektów instalacji elektrycznych w domach, mieszkaniach i lokalach użytkowych. To zarówno artykuły  przybliżające opracowania przygotowywane w Unii Europejskiej (np. na temat możliwości uzyskania oszczędności energii i redukcji CO2 przez stosowanie technologii elektromagnetycznego przetwarzania materiałów), jak i studia i raporty związane z szerokim aspektem rozwiązań technicznych: automatyki budynkowej, instalacji elektrycznych, oświetlenia, gniazd ładowania USB itp. Publikacje prezentują konkretne propozycje i środki służące realizacji założonych celów.

- Zamieszczane materiały są przeznaczone dla szerokiego grona odbiorców, którym taka wiedza może się przydać na co dzień lub w pracy. Oczywiście głównym odbiorcą treści są inwestorzy, architekci, projektanci, specjaliści ds. opracowywania specyfikacji, instalatorzy i studenci kierunków związanych z energetyką, ale może z nich za darmo korzystać każdy zainteresowany - mówi Michał Ramczykowski, prezes Europejskiego Instytutu Miedzi prowadzącego serwis Leonardo-ENERGY.pl.

Wspomniana sekcja znajduje się w bibliotece portalu pod adresem http://leonardo-energy.pl/biale_ksiegi/ i jest sukcesywnie rozwijana.

Leonardo-ENERGY.pl  to portal poświęcony energetyce, energii elektrycznej i elektrotechnice. Jego głównym celem jest przybliżenie bogatej wiedzy specjalistycznej poprzez artykuły i publikacje naukowe, poradniki tematyczne oraz raporty branżowe autorstwa ekspertów z całego świata. Przedstawiają one najlepsze praktyki i rozwiązania stosowane w różnorodnych technologiach w sektorze energetycznym, a także umożliwiają zdobycie i poszerzenie wiedzy.

Komunikat do pobrania